Oude stalen leveren 101 positieve tests op (2)

7 december 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het hertesten met nieuwe technieken van oude stalen van dopingcontroles bij de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 heeft tot dusver 101 keer een positief resultaat opgeleverd. Volgens medisch directeur Richard Budgett van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn er onlangs nog drie dopinggevallen ontdekt, zonder namen te noemen van de sporters. ,,In de komende weken en maanden zullen er nog veel bij komen'', liet hij woensdag weten.

Budgett legde uit dat de hercontroles van de monsters van Peking 2008 inmiddels zijn gestaakt. Dat is gebeurd op basis van de huidige regelgeving. Het opnieuw testen van de stalen van Londen 2012 gaat echter onverminderd door. Dit antidopingprogramma van het IOC begon een jaar voor de Olympische Spelen van Rio 2016. ,,Het heeft bij ons de hoogste prioriteit'', benadrukte Budgett.

Van de 101 positieve gevallen zijn inmiddels 74 sporters geïdentificeerd en op de hoogte gebracht. Rusland scoort het hoogst op de lijst met dopinggevallen via een hertest: zestien bij Peking 2008 en elf bij Londen 2012.

In het gewichtheffen pakten 38 hercontroles positief uit, gevolgd door atletiek met 31. Ook in het wielrennen, zwemmen en worstelen werden relatief veel sporters alsnog ontmaskerd, maar het aantal dopinggevallen met terugwerkende kracht is in die sportdisciplines nog niet in de dubbele cijfers beland.

Van Peking 2008 hebben 27 medaillewinnaars, onder wie één olympisch kampioen, hun plak moeten inleveren als gevolg van een positieve hertest. De teller van Londen 2012 staat voorlopig op zestien sporters die op basis van de nieuwe controletechnieken eremetaal moesten inleveren, waaronder vijf keer goud.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016