Russische bokser raakt zilver Rio kwijt (2)

8 december 2016

LAUSANNE (ANP) - De Russische bokser Misja Aloian en de Roemeense gewichtheffer Gabriel Sincraian moeten hun medailles inleveren, die ze afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro veroverden. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne heeft de twee sporters schuldig bevonden aan doping.

Aloian behaalde zilver in de klasse tot 52 kilogram. De Rus werd echter na de finale bij de dopingcontrole positief bevonden op een verboden prestatiebevorderend middel. Sincraian testte op 12 augustus positief; hij pakte brons in de klasse tot 85 kilogram.

Het dopinggeval van bokser Aloian komt op een ongelukkig moment voor Rusland, dat nog altijd zwaar onder vuur ligt bij het mondiale antidopingbureau WADA. De Canadees Richard McLaren presenteert vrijdag de bevindingen van zijn tweede onderzoek naar het systematisch en door de Russische staat gedirigeerde dopegebruik.

Veel Russische sporters ontbraken op de Spelen in Rio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet alleen sporters uit de sportgrootmacht toe die door de internationale bonden kort voor aanvang van het evenement in Brazilië dopingvrij waren verklaard. Het dopinggeval van Aloian laat zien dat zondaars toch door de mazen van het net zijn geglipt.

Het IOC maakte eerder deze week bekend dat het Rusland voorlopig blijft boycotten als het gaat om de toewijzing van grote sportevenementen. De uitkomsten van de hertesten van oude stalen van dopingcontroles bij de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 hebben het land ook niet geholpen. Rusland scoorde het hoogst op de lijst van 101 dopinggevallen: zestien bij Peking 2008 en elf bij Londen 2012.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016