Dopingfraude in Rusland was zeer omvangrijk (3)

9 december 2016

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

LONDEN (ANP) - Meer dan duizend Russische sporters hebben tussen 2011 en 2015 gebruikgemaakt van vanuit de staat geregisseerde manipulatie om positieve dopingtests te voorkomen. Dat gebeurde in ieder geval tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2012, de WK atletiek van 2013 en de Winterspelen van 2014. Bij dat laatste evenement in Sotsji hadden twee Russische winnaars van meerdere gouden plakken fysiek onmogelijke zoutwaarden in hun urine. Dat meldde Richard McLaren vrijdag in Londen bij de presentatie van het tweede deel van zijn onderzoek in opdracht van het wereldantidopingbureau WADA.

Het bedrog kwam voor in meer dan dertig sporten, waaronder ook voetbal. Van twaalf medaillewinnaars van Sotsji heeft de commissie het bewijs dat er geknoeid is met urinestalen. Volgens McLaren was er sprake van een samenzwering tussen regeringsofficials, dopingjagers en sporters. Het stiekem omwisselen van positieve urinestalen voor negatieve, zoals dat in Sotsji gebeurde, werd gemeengoed in het laboratorium van Moskou bij atleten uit tal van sporten.

,,We kunnen bevestigen dat er zeker vanaf 2011 sprake was van een methode om positieve tests te ontlopen. Het is geëvolueerd tot een strak georganiseerde formule'', aldus McLaren, die in juli al meldde dat er volop werd gefraudeerd in de Russische sport. ,,De sport is de afgelopen jaren gegijzeld door de Russen, het publiek is misleid. Het wordt tijd dat dat stopt. We moeten samenwerken om een einde te maken aan doping in de sport.''

Als gevolg van het eerste deel van het rapport mocht een deel van de Russische sporters niet aan de Spelen van Rio deelnemen. Ditmaal kwam de Canadese jurist met details, zonder dat hij namen van sporters noemde. Die worden overgedragen aan het WADA. ,,Het was een cover-up van ongekende omvang, kunnen we nu aantonen. Het aantal betrokken atleten is veel groter dan we eerste dachten. We weten nu dat er meer dan vijfhonderd positieve tests als negatief zijn bestempeld, waarbij het ook om topatleten gaat bij wie een positief resultaat automatisch werd vervalst.''

Rusland veroverde op de Spelen van Londen 2102 24 gouden, 26 zilveren en 32 bronzen medailles, geen enkele Russische atleet werd betrapt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016