IOC: monsters Russen van Spelen 2012 hertesten (2)

9 december 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité gaat alle dopingmonsters van de Russische sporters die meededen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen hertesten. Dat zei voorzitter Thomas Bach vrijdag in reactie op een rapport van wereldantidopingbureau WADA. Daaruit kwam naar voren dat tussen 2011 en 2015 meer dan duizend Russische sporters gebruikmaakten van vanuit de staat geregisseerde manipulatie om positieve dopingtests te voorkomen.

Al eerder liet het IOC weten dat ook de monsters van de Russische deelnemers aan de Winterspelen van 2014 in Sotsji opnieuw worden bekeken. Het gaat om 254 stalen. De 63 bloedmonsters die in Sotsji bij Russen werden afgenomen, werden ook al opnieuw onderzocht. Daarbij kwam geen dopinggebruik naar voren.

,,Dit is een fundamentele aantasting van de integriteit van de sport'', reageerde voorzitter Thomas Bach van het IOC op het rapport. ,,Elke sporter of bestuurder die op wat voor manier dan ook hierbij betrokken is, moet voor de rest van zijn of haar leven worden uitgesloten van de Olympische Spelen.''

Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2012, de WK atletiek van 2013 en de Winterspelen van 2014 is gemanipuleerd, staat in het rapport.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016