WK bobslee niet in Rusland na dopingrapport (3)

13 december 2016

LAUSANNE (ANP) - De internationale bobsleebond IBSF heeft dinsdag besloten het WK bobslee en skeleton van 2017 niet in Sotsji te laten plaatsvinden. Dat gebeurt naar aanleiding van het vorige week gepresenteerde WADA-rapport over grootschalig en vanuit de staat ondersteund dopinggebruik in Rusland. De IBSF gaat op zoek naar een andere locatie.

Gezien de ophef rond de dopingonthullingen vond de bond het niet wenselijk een WK op de olympische bobbaan van Sotsji te houden. In een verklaring stelt de IBSF dat ze atleten en coaches wil laten presteren in een omgeving waar de focus ligt op sport en niet op beschuldigingen en discussies. ,,Al dan niet terecht'', voegt de bond eraan toe. ,,De Russische bobsleebond heeft enorm veel werk verricht in de voorbereiding op het WK, maar in het huidige klimaat is het bijna onmogelijk de inspanningen van het organisatiecomité en de kwaliteit van het uitstekende Sanki Sliding Center te waarderen'', luidt het in een mededeling op de website.

Letland had zich eerder deze week al als eerste land teruggetrokken voor het evenement, dat in Rusland plaats zou vinden van 13 tot en met 26 februari. Zuid-Korea overwoog een boycot, net als enkele skeletonners uit de Verenigde Staten. Duitsland was niet voor terugtrekken, maar de bond van dat land gaf al wel aan de organisatie te willen overnemen. In het zogenoemde McLaren-rapport kwam vrijdag naar buiten dat bij tal van door Russen behaalde medailles tijdens de Winterspelen van Sotsji sprake is geweest van verboden praktijken.

Het Kremlin reageerde dinsdagavond boos op de beslissing van de internationale bobbond. Het is een ongegrond en politiek besluit, zei woordvoerder Dmitri Peskov tegenover het Russische persbureau RIA. Vitali Smirnov, hoofd van de Russische antidopingcommissie, liet aan R-Sport weten dat nu ook andere sporten ervoor kunnen kiezen hun toernooien uit Rusland weg te halen. ,,Het is wellicht de consequentie van het McLaren-rapport. Dit kan in een heleboel sporten gaan gebeuren'', aldus Smirnov. De wereldbekerfinale langebaanschaatsen is komend jaar in Rusland, dat in 2018 ook gastheer is voor het WK voetbal.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016