'Pakketje voor Wiggins bevatte slijmoplosser' (2)

19 december 2016

LONDEN (ANP/RTR) - Het mysterieuze pakketje dat Team Sky tijdens het Critérium du Dauphiné in juni 2011 liet opsturen naar Frankrijk was bestemd voor Bradley Wiggins en bevatte het medicijn fluimucil. Dat heeft teambaas Dave Brailsford van Team Sky maandag verklaard tijdens een zitting van een Britse parlementaire commissie die dopinggebruik onderzoekt, zo meldt de BBC.

,,Teamdokter Richard Freeman heeft me gezegd dat er fluimucil in het pakketje zat, een slijmoplosser die je in een vernevelaar doet'', verklaarde Brailsford. Het is een medicijn om vastzittend slijm gemakkelijker op te hoesten. Volgens de teambaas werd het medicijn, dat volgens de dopinglijst van WADA is toegestaan, vaker voorgeschreven aan renners die last hebben van een verkoudheid.

Brailsford verklaarde dat het overdreven lijkt om een toegestaan medicijn helemaal vanuit Engeland te verschepen in plaats van lokaal te kopen. ,,Dat is echter gangbaar bij de ploeg. Simon (Cope) zou toch al komen en nam het mee. Die beslissing snap ik helemaal.''

De teambaas zei dat het medisch dossier van toenmalig kopman Wiggins is overgedragen aan het Britse antidopingbureau UKAD. ,,Uit mijn eigen onderzoek heb ik geen dopingovertreding geconstateerd. Ik vond het echter beter om de zaak door te verwijzen naar een onafhankelijke partij.''

Wiggins en Sky zijn in opspraak geraakt omdat hackers gegevens hadden gepubliceerd waaruit blijkt dat de renner met toestemming via een medisch attest verboden medicijnen heeft gebruikt. De Tourwinnaar van 2012 en de ploeg houden vol dat alles volgens de regels is verlopen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016