WK bobslee na dopingperikelen naar Duitsland (2)

19 december 2016

LAUSANNE (ANP) - De internationale bobsleebond IBSF heeft het WK bobslee en skeleton van 2017 toegewezen aan het Duitse Königssee. De wereldtitelstrijd zou aanvankelijk in het Russische Sotsji worden gehouden, maar door de dopingonthullingen rond de Russische sport besloot de IBSF vorige week dat het momenteel niet wenselijk is daar een wedstrijd te houden. Maandag werd de nieuwe locatie bekendgemaakt.

De Russische sport werd twee weken geleden opnieuw opgeschrikt door een in opdracht van wereldantidopingbureau WADA geschreven rapport. Daarin kwam naar voren dat zeker duizend Russische sporters de afgelopen jaren op een of andere manier betrokken zijn geweest bij dopingpraktijken. Met name tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014 was er sprake van grootscheepse fraude met medeweten van de Russische overheid, luidde het in het zogenoemde McLaren-rapport.

De IBSF vreesde dat een sportief evenement als een WK op Russische bodem zou ondersneeuwen bij discussies en beschuldigingen over doping.

De keuze voor een Europese locatie als vervanger werd mede gemaakt om de kosten voor de teams zo beperkt mogelijk te houden. De meeste bobbers en skeletonners verblijven de weken voorafgaand aan de titelstrijd al in Europa voor wereldbekerwedstrijden.

Het WK is van 13 tot en met 26 februari. Königssee was voor het laatst in 2011 gastheer.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016