Hackers 'onthullen' kiespijn Kuijt op WK 2010

22 augustus 2017

KATWIJK (ANP) - Een wortelkanaalbehandeling die Dirk Kuijt tijdens het WK van 2010 moest ondergaan, heeft ertoe geleid dat zijn naam dinsdag ineens opdook tussen voetballers die om medische redenen producten hebben gebruikt die op de dopinglijst staan. Het hackerscollectief Fancy Bears openbaarde een lijst met 25 spelers die actief waren op het WK in Zuid-Afrika en daar met toestemming van artsen 'verboden' geneesmiddelen gebruikten.

De zaakwaarnemer van Kuijt liet desgevraagd weten dat de onvermoeibare Katwijker tijdens het WK last kreeg van een kies. Kuijt ging onder begeleiding van de toenmalige bondsarts naar een tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. De bondsarts heeft daarna, in lijn met de regels, een medisch attest aangevraagd voor gebruik van het ontstekingsremmende dexamethason. De inmiddels gestopte Kuijt bereikte met Oranje in Zuid-Afrika de WK-finale, waarin Spanje in de verlenging te sterk was (0-1).

De Fancy Bears onthulden vorig jaar de vertrouwelijke medische gegevens van talloze topsporters. Voor het eerst zijn nu ook gegevens en namen van voetballers naar buiten gebracht.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017