VS dragen bij aan veiligheid Winterspelen (2)

7 december 2017

N i e u w bericht, meer informatie

WASHINGTON (ANP) - De veiligheid van de Amerikaanse atleten bij de Winterspelen in Zuid-Korea staat voor de Verenigde Staten voorop. Dat liet een regeringswoordvoerder van het Witte Huis donderdag weten, in een reactie op vragen over het conflict met Noord-Korea.

,,We zijn in overleg met meerdere landen en werken nauw samen met Zuid-Korea over deze zaak'', aldus een verklaring. Twijfels over deelname van het Amerikaanse team zijn er vooralsnog niet. ,,Wij verheugen ons er op deel te nemen aan dit evenement'', liet het Witte Huis verder weten.

Door meerdere rakettesten heeft Noord-Korea de internationale verhoudingen op scherp gezet. Woensdag suggereerde de Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties Nikki Haley dat de zorgen van de Amerikaanse overheid over haar atleten groot zijn.

,,Formeel is er nog niet over deelname besloten'', liet het Witte Huis vervolgens weten. ,,Dat gebeurt waarschijnlijk ook pas vlak voor de start van de Winterspelen. We staan er positief tegenover, maar zullen ook luisteren naar het oordeel van de veiligheidsdiensten. Uiteraard weegt de mening van president Donald Trump zwaar.''

Eerder deze week sloot het IOC Rusland uit van deelname, vanwege omvangrijke dopingschandalen in het land. Wel mogen 'schone' Russische sporters onder de olympische vlag meedoen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017