Wereldrecord Joeskov, zilver voor Verweij (3)

9 december 2017

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 6e alinea

SALT LAKE CITY (ANP) - Denis Joeskov heeft bij de vierde wereldbeker schaatsen in Salt Lake City het wereldrecord op de 1500 meter verbeterd. De Rus finishte in de laatste rit in een tijd van 1.41,02. Daarmee was hij net iets sneller dan de Amerikaan Shani Davis, die acht jaar geleden op dezelfde baan in 1.41,04 eindigde.

Koen Verweij verbeterde voor de tweede keer binnen een week het Nederlands record op de schaatsmijl. Zijn tijd van 1.41,63 was goed voor zilver. Thomas Krol pakte brons met een persoonlijk record van 1.42,63.

Joeskov (28) pakte zijn derde wereldbekerzege dit seizoen op de 1500 meter en zijn dertiende in totaal op dit onderdeel. De trainingsmakker van Verweij is de grote favoriet voor olympisch goud in februari bij de Spelen van Pyeongchang. Het is echter allerminst zeker dat hij aan de start mag komen in Zuid-Korea.

De drievoudig wereldkampioen op de 1500 meter werd eerder in zijn loopbaan voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van marihuana. Hij zat zijn straf uit, maar werd later alsnog vrijgesproken. Het IOC wil niettemin alleen Russen bij Pyeongchang aan het werk zien die onder meer een volledig dopingvrij verleden hebben. Daardoor lijken zijn kansen op een olympisch startbewijs klein.

Verweij, die sinds afgelopen zomer met de Russische schaatsselectie meetraint, schatte de prestatie van zijn schaatsvriend Joeskov in Utah hoog in. ,,Het record op de 1500 meter van Davis was naar mijn mening de scherpste tijd van alle huidige wereldrecords om te verbeteren'', oordeelde de Noord-Hollander, die vorige week in Calgary achter Joeskov eveneens zilver veroverde.

Volgens Verweij, die in de voorlaatste rit reed tegen Krol, had hij zelf ook een wereldrecord kunnen rijden op de snelste schaatsbaan ter wereld. ,,Het was kwalitatief een slechte race van mijn kant'', analyseerde hij bij de NOS. ,,Vooral mijn laatste ronde was niet best. Dat kwam doordat ik in het begin te veel met Krol meeging. Ik had rustig moeten blijven en meer vanzelf moeten uitgaan. Dan had ik die laatste ronde sneller kunnen rijden. Ik weet dat ik harder kan, maar voor nu is het prima.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017