Soebkov en Tretjakov mogen actief blijven

19 december 2017

BERLIJN (ANP) - De Russische bobsleeër Alexander Soebkov (tweevoudig olympisch kampioen) en zijn landgenoot Alexander Tretjakov (olympisch kampioen skeleton) blijven vooralsnog welkom in het wedstrijdcircuit. Een onafhankelijke hoorcommissie van de internationale bob- en skeletonbond (IBSF) weigert de levenslange schorsing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de Olympische Spelen over te nemen.

Volgens het IBSF-panel deugt de argumentatie van de straf voor het duo, en 23 andere Russische wintersporters wegens later ontdekte dopingpraktijken bij Sotsji 2014, niet. Het verkregen bewijsmateriaal, afkomstig van de Russische klokkenluider Grigori Rodsjenkov, zou mogelijk tegen internationale wetgeving ingaan.

Het bestuur van de IBSF wil het besluit van de hoorcommissie nog wel door het internationaal sporttribunaal CAS laten controleren. Het arbitragehof buigt zich sowieso over het IOC-vonnis op verzoek van de levenslang geschorste wintersporters uit Rusland, van wie een groot deel in februari nog aan Pyeongchang 2018 hoopt mee te doen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017