Eerste dopinggeval in Pyeongchang (2)

13 februari 2018

N i e u w bericht, meer informatie

PYEONGCHANG (ANP) - Het eerste dopinggeval op de Olympische Spelen van Pyeongchang is een feit. De Japanse shorttracker Kei Saito testte bij een controle buiten de wedstrijden om positief op acetalozamide, een zogeheten maskeringsmiddel. De 21-jarige Saito heeft een voorlopige schorsing gekregen en besloot zelf het olympisch dorp te verlaten.

De Japanse shorttracker kwam nog niet in actie op de Winterspelen van Pyeongchang. Saito was als reserve voor de estafetteploeg meegegaan naar Zuid-Korea. Volgens de Japanse bond leverde hij vorige week een positieve plas in, enkele uren nadat hij was aangekomen in het olympisch dorp.

,,Ik ben geschokt, want ik heb nooit geprobeerd doping te gebruiken'', meldde de slechts 1,61 meter lange shorttracker in een verklaring. ,,Daarom heb ik ook nooit een middel hoeven te gebruiken om iets te maskeren. Ook heb ik nooit een medicijn gebruikt om gewicht te verliezen. Ik wil mijn onschuld bewijzen, maar ik wil ook mijn team niet tot last zijn. Daarom heb ik deze beslissing geaccepteerd.''

Saito verliet direct het olympisch dorp. De antidopingcommissie van het internationaal sporttribunaal CAS behandelt de zaak. Een uitspraak komt pas na de Spelen. De Japanse relayploeg gaat zich later op dinsdag zonder Saito proberen te kwalificeren voor de olympische finale.

Niet eerder werd een Japanse atleet op doping betrapt tijdens de Winterspelen. Japan gaat prat op schone sporters. Het land organiseert over ruim twee jaar de volgende Zomerspelen, in Tokio.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018