Diack vertraagde Russische dopingzaken om sponsordeal te redden

11 juni 2020 18:08:45

PARIJS (ANP/RTR) - De van corruptie verdachte oud-atletiekbaas Lamine Diack heeft tussen 2011 en 2013 de afhandeling van Russische dopingzaken bewust vertraagd om een grote sponsordeal met een Russische bank veilig te stellen. Dat vertelde de 87-jarige Senegalees op de derde dag van zijn strafproces in een Parijse rechtbank.

Diack was er naar eigen zeggen niet op uit om verdachte atleten uit Rusland, van wie er een paar nog konden deelnemen aan de Zomerspelen van Londen 2012, te beschermen. Hij wilde alleen maar de Russische dopingzaken uit de publiciteit houden om een schandaal te voorkomen. Anders zou de toenmalige internationale atletiekfederatie IAAF, nu World Athletics, volgens Diack een sponsordeal ter waarde van bijna 30 miljoen euro mislopen. Het lucratieve contract met de Russische bank werd in 2013 verlengd.

Diack staat terecht voor fraude en corruptie. De Senegalees, die van 1999 tot 2015 voorzitter was van de IAAF, ontving volgens Franse onderzoekers meer dan 3,45 miljoen euro voor het verdoezelen van positieve dopingtests van met name Russische atleten. Ook zou Diack als lid van het Internationaal Olympisch Comité geld hebben aangenomen om voor Tokio te stemmen als locatie voor de Spelen van 2020, die inmiddels zijn uitgesteld naar 2021. Hij riskeert een celstraf van maximaal 10 jaar. Het proces duurt nog tot 18 juni.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020