Sprintwereldkampioen Coleman opnieuw in problemen na missen test (2)

17 juni 2020 01:28:07

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

LOS ANGELES (ANP/RTR/AFP) - Sprintwereldkampioen Christian Coleman heeft dinsdag laten weten dat hij opnieuw mogelijk geschorst kan worden wegens een overtreding van de zogenoemde whereabouts.

De 24-jarige Amerikaanse atleet, die vorig jaar de 100 meter won bij de WK in Doha, liet in een lange verklaring op Twitter weten dat hij rekening moet houden met een schorsing door dopingwaakhond Athletics Integrity Unit (AIU), na het missen van een dopingstest op 9 december vorig jaar.

Coleman lag in de aanloop naar de WK atletiek van vorig jaar ook al onder vuur omdat hij volgens het antidopingbureau drie dopingcontroles binnen een jaar had gemist. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA trok de dopingzaak tegen de sprinter toen enkele weken voor de WK in. Coleman pakte vervolgens in Doha goud in een tijd van 9,76 seconden.

"Ik wil jullie even op de hoogte brengen van een zaak waar ik momenteel mee te maken heb", begon Coleman op Twitter, "Enkele dagen geleden kwam de AIU tot een besluit waar ik al maanden beroep tegen aanteken, dat ik op 9 december 2019 een test heb gemist. En nu kan dit erin resulteren dat ik word geschorst vanwege eerdere fouten met de whereabouts die vanaf dit moment gezien meer dan een jaar geleden gebeurden."

Een combinatie van drie gemiste tests of fouten in de whereabouts binnen twaalf maanden kan leiden tot een schorsing. De eerdere overtredingen van de whereabouts van Coleman waren op 6 juni 2018, 16 januari 2019 en 26 april 2019.

Coleman houdt in zijn verklaring vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan en alleen maar even weg was om kerstinkopen te doen. "Ik heb de bonnetjes en bankafschriften", schrijft hij. "Ik hoorde pas een dag later van de dopingtest toen ik te horen kreeg dat ik een test had gemist."

Volgens de atleet was het een opzettelijke poging om hem een test te laten missen. Hij verklaart nooit prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt of te zullen gebruiken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020