Wielrenster Sicot 2 jaar geschorst wegens doping 'onder druk'

5 januari 2021 21:54:55

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse wielrenster Marion Sicot is voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van epo in juni 2019. Nadat ze positief was bevonden op het verboden middel bij het Franse kampioenschap was Sicot al voorlopig geschorst. Anderhalf jaar later werd de straf definitief waardoor ze tot juli van dit jaar niet aan wedstrijden mag deelnemen. In de strafmaat werd rekening gehouden met het dubieuze gedrag van haar ploegleider, de Belg Marc Bracke.

De 28-jarige wielrenster van het Belgische Doltcini - Van Eyck Sport hield lang haar onschuld vol tot ze in maart in een tv-programma toegaf het middel te hebben gebruikt om het vertrouwen van haar ploegleider terug te winnen. Er speelde echter meer, zo bleek. Sicot klaagde Bracke aan wegens seksuele intimidatie. Ze zegt jarenlang door hem te zijn gedwongen foto's in ondergoed op te sturen. Die wilde dat onder het voorwendsel het gewicht en de fysieke vorm van Sicot te kunnen volgen.

Het Franse antidopingbureau hield rekening met de druk waaronder Sicot moest presteren. "Marion Sicot zocht naar een manier om via een beter sportief niveau te ontkomen aan de intimidatie van haar ploegleider. Het is in deze zeer specifieke omstandigheden dat ze doping nam", concludeerde het AFLD. De internationale wielrenunie UCI is inmiddels ook een disciplinair onderzoek gestart naar de manager na getuigenissen van twee wielrensters.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021