Rusland doet mee aan WK handbal onder andere naam

27 december 2020 17:37:08

CAÏRO (ANP/AFP) - Het Russische mannenhandbalteam mag volgende maand meedoen aan het wereldkampioenschap in Egypte, maar niet onder de naam Rusland. Het moet worden aangeduid als 'Team van de Russische handbalfederatie'. Op de kleding van de spelers mag ook geen enkel symbool of logo verwijzen naar Rusland. Dat heeft de internationale handbalfederatie IHF bepaald.

Het WK handbal, dat duurt van 14 tot en met 31 januari, is het eerste internationale toernooi dat valt binnen de schorsing van twee jaar die het sporttribunaal CAS heeft opgelegd aan Rusland. Het land is voor twee jaar uitgesloten van grote internationale kampioenschappen wegens grootscheepse dopingfraude.

De IHF moest rekening houden met het vonnis van het CAS, maar vond toch een manier om de Russen toe te laten op de eindronde in Egypte, waar Rusland in de groepsfase is ingedeeld bij Wit-Rusland, Slovenië en Zuid-Korea. Een andere voorwaarde is dat ook het volkslied van Rusland niet zal worden gespeeld voor de wedstrijden. In plaats daarvan klinkt de hymne van de IHF.

Het WK in Egypte gaat door ondanks de coronapandemie. De IHF houdt rekening met afmeldingen van gekwalificeerde landen en heeft om die reden een reservelijst opgesteld. Het Nederlands mannenteam staat derde op die reservelijst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020