Spelersvakbond VVCS steunt Onana in strijd tegen dopingstraf

11 februari 2021 18:08:58

HOOFDDORP (ANP) - Spelersvakbond VVCS is het volstrekt niet eens met de schorsing van een jaar die Ajax-doelman André Onana kreeg naar aanleiding van een overtreding van de dopingregels. De belangenvereniging zegt een systeem te veroordelen "waarbij sporters die niet de intentie hebben vals te spelen, voor langere tijd van de uitoefening van hun beroep worden uitgesloten."

Bij Onana werden op 30 oktober bij een controle buiten de wedstrijden om sporen van het verboden middel furosemide aangetroffen. Volgens de doelman had hij in plaats van een pijnstiller per ongeluk een pilletje gepakt dat zijn vrouw na de zwangerschap gebruikte om vocht te verliezen. Dat verweer werd aanvaard waardoor hij niet voor vier jaar maar voor twaalf maanden werd geschorst. Ajax gaat tegen de straf in beroep.

"Deze sanctie heeft enorme gevolgen voor de professionele carrière van de speler en heeft een enorme impact op zijn welzijn", stelt de VVCS. "Eén jaar is een eeuwigheid in de carrière van een profvoetballer. De vraag is hoe je een speler zomaar een jaar kan schorsen, als je er zelf van overtuigd bent dat er een vergissing in het spel is?"

De VVCS kan ook niet begrijpen dat Onana tijdens zijn schorsing zelfs niet mag meetrainen met zijn club. "Deze onrechtvaardigheid, die geen enkele toegevoegde waarde heeft en leidt tot het onnodig isoleren van profvoetballers, moet eveneens dringend worden teruggedraaid."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021