Dopingschorsing van drie maanden voor twee spelers RB Salzburg (2)

18 februari 2021 21:16:15

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

NYON (ANP) - De Malinese voetballers Mohamed Camara en Sekou Koita zijn door de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond voor drie maanden geschorst na een positieve dopingtest. Hun Oostenrijkse club Red Bull Salzburg bracht de straffen naar buiten voorafgaande aan het duel in de Europa League tegen Villarreal.

De UEFA erkende dat de spelers niet bewust doping hebben gebruikt. Hun positieve uitslag van de dopingcontrole was te wijten aan medicatie tegen hoogteziekte. "In het vonnis oordeelt de UEFA dat er in dit geval geen opzettelijke overtreding is begaan, maar volgens de regels zijn spelers persoonlijk verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat er geen verboden stoffen in hun lichaam terechtkomen", aldus de veertienvoudig Oostenrijks kampioen.

De Malinese internationals speelden in november 2020 in een kwalificatiewedstrijd voor de Africa Cup in Windhoek op een hoogte van 1700 meter tegen Namibië. Na hun terugkeer behoorden Camara en Koita tot de tien Salzburg-spelers die op 22 november werden getest door de UEFA. Bij allebei werden sporen aangetroffen van een substantie die voorkomt in medicatie tegen hoogteziekte. "Beide spelers hebben verklaard dat ze deze medicatie hebben gekregen van de medische staf van de Malinese nationale ploeg. De verantwoordelijke arts is onmiddellijk geschorst", aldus Salzburg.

Camara en Koita kwamen er heel wat genadiger vanaf dan André Onana. De doelman van Ajax werd eerder deze maand door de UEFA voor een jaar geschorst vanwege een dopingovertreding. Bij de doelman werd vorig jaar oktober tijdens een controle buiten de wedstrijden om furosemide in zijn urine aangetroffen. Volgens Ajax had Onana per ongeluk het verboden middel binnengekregen via een tabletje dat hij nam omdat hij zich die dag niet lekker voelde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021