Russische olympiërs als Team ROC actief in Tokio en Peking

19 februari 2021 19:10:13

LAUSANNE (ANP) - Russische sporters die ondanks de dopingschorsing van hun land toestemming hebben gekregen om deel te nemen aan de Zomerspelen in Tokio (2021) en de Winterspelen in Peking (2022) zullen dat doen onder de naam Team ROC (Russisch Olympisch Comité). De naam Rusland, de Russische vlag en het Russische volkslied zijn bij de twee olympische evenementen verboden. Het Team ROC zal in Japan en China een olympische vlag tonen. Over een ander muziekstuk, als vervanger van het volkslied, wordt nog nagedacht.

Bij de Winterspelen van Pyeongchang 2018 namen de Russische sporters onder de naam OAR (Olympische Atleten Rusland) deel. Alleen Russen die aantoonbaar 'schoon' waren en geen dopingverleden in welk opzicht dan ook met zich meedroegen, mochten in Zuid-Korea als neutrale atleten meedoen. Hetzelfde geldt opnieuw voor de Olympische Spelen van Tokio 2021 en Peking 2022.

Het internationale sporttribunaal CAS halveerde in december de dopingstraf voor Rusland. De uitsluiting voor Olympische Spelen, en in principe ook voor WK's, vanwege systematische dopingpraktijken werd teruggebracht van vier tot twee jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021