Voorzitter gewichthefbond koestert talent Kuworge en hoopt op OS

6 april 2021 16:11:55

ASSEN (ANP) - Voorzitter Remco Eenink van de Nederlandse gewichthefbond zegt het zonder enig voorbehoud. "Een talent als Enzo Kuworge komt in Nederland misschien eens in de honderd jaar voorbij. Met 19 jaar is hij nog ontzettend jong. Gewichtheffers die zonder doping trainen, bereiken normaal gesproken hun top tussen 25 en 28 jaar. Hij is pure reclame voor het Nederlandse gewichtheffen. Het zou toch wat zijn als na ruim vijftig jaar weer iemand van ons aan de Olympische Spelen mag deelnemen."

Eenink doelt met die woorden op wijlen Piet van der Kruk, die in 1968 in Mexico de laatste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen was. Kuworge, een zoon van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder, hoopt hem op te volgen, wellicht al bij de Zomerspelen van Tokio 2021. De jonge reus uit Oosterhout, 1,98 meter lang en ruim 150 kilo zwaar, moet daarvoor nog wel twee topprestaties leveren. Eerst bij de EK in Moskou, die deze week worden afgewerkt en waarbij zijn klasse (+109 kg) zondag aan de beurt is. Daarna wacht nog de wereldtitelstrijd voor junioren in mei in Oezbekistan.

"Dan heeft Enzo aan de minimale eis voldaan van deelname aan zes toernooien die meetellen voor de olympische kwalificatie", legt Eenink uit. "In principe mogen dan de eerste acht van deze ranking naar Tokio 2021. Voor continentale kampioenen die zich niet hebben geplaatst, is er ook nog een ontsnappingsroute. Maar ook dan is nog absoluut niet zeker wie er wel en niet naar de Olympische Spelen gaan. Het olympische deelnemersveld is enorm beperkt vanwege de dopingproblematiek. Het is en blijft een moeilijke kwestie, die ook het kwalificatietraject heel ingewikkeld maakt."

Eenink beseft dat Kuworge, die momenteel op de 23e plaats staat op de olympische ranglijst, ook nog niet aan de eisen van sportkoepel NOC*NSF heeft voldaan. "Als de sportkoepel zich houdt aan de eerder gemaakte afspraken, dan zal hij Tokio waarschijnlijk niet halen. Maar de olympische eis is erg zwaar met een plaats bij de eerste acht op een WK. Hopelijk zien ze Enzo als een heel talentvolle jongen en geven ze hem een kans om in Tokio ervaring op te doen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024."

Kuworge krijgt volgens Eenink sinds anderhalf jaar enige financiële ondersteuning van NOC*NSF. "Maar als dat na Tokio 2021 onverhoopt wegvalt, dan hebben wij een groot probleem. Want onze bond heeft geen geld om hem op te vangen. Hij kan niet leven zonder inkomen en zijn familie kan ook niet steeds voor alle kosten opdraaien. Zonder steun van de sportkoepel is de kans aanwezig, dat zijn ouders zeggen: 'je moet geld gaan verdienen'. Het zou ontzettend jammer zijn als zo'n geweldig talent op jonge leeftijd moet stoppen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021