Lange schorsingen voor voormalige Russische atleten (2)

7 april 2021 17:09:48

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - Vier voormalige Russische atleten, onder wie twee olympisch kampioenen, zijn voor jaren geschorst omdat ze deel uitmaakten van het systematische dopingsysteem in hun land. De schorsingen zijn woensdag ingegaan.

Het internationaal hof van sportarbitrage CAS legde middenafstandloopster Jelena Soboleva de langste schorsing op, namelijk 8 jaar. Schorsingen van 4 jaar zijn opgelegd aan de olympisch kampioen hoogspringen van Peking 2008 Andrej Silnov, de olympisch kampioene 400 meter horden van Londen 2012 Natalja Antjoech en kogelslingeraarster Oksana Kondratjeva.

Het bijzondere aan de straffen is dat een positieve dopingtest bij alle vier atleten ontbreekt. De schorsingen zijn opgelegd omdat hun doping is aangetoond in het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren, die een geïnstitutionaliseerd dopingsysteem in Rusland blootlegde en onder meer ontdekte dat honderden positieve dopingstests werden weggewerkt.

Voor de vier atleten geldt ook dat veel van de resultaten uit hun actieve carrière worden geschrapt. Zo ziet Soboleva al haar resultaten tussen mei 2011 en december 2016 weggestreept. Het betekent echter wel dat ze haar wereldtitel indoor van 2008 behoudt. Van de andere drie atleten worden hun resultaten geschrapt vanaf juni en juli 2013. Het houdt in dat Silnov zijn olympische titel van 2008 behoudt en Antjoech die van 2012.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021