Vragen? E-mail de Doping Infolijn: dopingvragen@dopingautoriteit.nl
http://www.dopingautoriteit.nl/wat_is_doping/dopingcategorieen/beta_2_agonisten

Bèta-2 agonisten (β-2 agonisten)

Bèta-2 agonisten vormen een aparte groep op de dopinglijst. Ze worden gebruikt in astmamedicijnen. Ze verhogen ook de hartslag en de stofwisseling waardoor het lichaam meer energie (voor de sportprestatie) kan leveren. De bèta-2 agonist salbutamol zorgt bij hoge doseringen voor extra spieropbouw. Daarnaast kan het gebruik van bèta-2 agonisten leiden tot gezondheidsklachten, zoals beverigheid en hartritmestoornissen.

Waar komen bèta-2 agonisten in voor?

Bèta-2 agonisten worden in de geneeskunde gebruikt voor de behandeling van (inspannings- en allergeen)astma en andere luchtwegaandoeningen. Ze zijn te verdelen in kort- en langwerkende bèta-2 agonisten. De kortwerkende bèta-2 agonisten, salbutamol en terbutaline, verlichten meteen na inhalatie de klachten. De langdurig werkende agonisten, salmeterol en formoterol, werken pas na een tijdje, maar het effect houdt langer aan.

Wat doen ze?

De bèta-2 agonisten zorgen voor verwijding van de luchtwegen en ze zorgen dat de longblaasjes verder open gaan staan door ontspanning van het spierweefsel in de longen. Daarnaast stimuleren ze het centrale zenuwstelsel. Ze zorgen voor een hogere hartslag en een snellere stofwisseling.

Wanneer bèta-2 agonisten bewust als doping worden gebruikt, worden er doorgaans hogere doseringen toegediend dan wanneer ze als medicijn tegen astma worden toegepast. Het gebruik van bèta-2 agonisten in hoge doseringen kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals misselijkheid, duizeligheid, beverigheid, rusteloosheid, hartritmestoornissen en spierkrampen.

Kan een sporter met astma dan nog wel sporten?

Jawel, als een sporter op advies van een arts bèta-2 agonisten per inhalatie (pufje) gebruikt voor de behandeling van (inspannings-)astma of een andere luchtwegaandoening kan hij of zij hiervoor dispensatie aanvragen voor het gebruik van bijvoorbeeld terbutaline, formoterol (indien meer dan 54 microgram/dag wordt gebruikt) en fenoterol. Dat houdt in dat naast het ingevulde GDS-formulier ook verslagen van longfunctietesten en een recente brief van de behandelend arts/specialist moeten worden meegezonden. Meer over de dispensatieprocedure is hier te vinden.

Sinds 1 januari 2011 hoeft het gebruik van salbutamol en salmeterol per inhalatie (pufje) niet meer gemeld te worden en er hoeft ook geen dispensatie voor te worden aangevraagd. Wel dient de sporter zich te houden aan de maximaal vastgestelde doseringen. Voor salbutamol is dit 800 microgram per 12 uur en voor salmeterol 200 microgram per 24 uur.

Voor het gebruik van bijvoorbeeld terbutaline, formoterol (meer dan 54 microgram per dag)
en fenoterol is het nodig om een dispensatie aan te vragen.

Follow us: