Hennepproducten

Hennepplanten worden vrijwel altijd gerelateerd aan de drug cannabis (wiet, marihuana, hasj) aangezien ze delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) bevatten, de werkzame stof van cannabis. Echter, hennepproducten - zoals hennepzaad, hennepolie en hennepmeel - worden ook regelmatig gebruikt bij de voedselbereiding en als massageolie.

THC staat op de dopinglijst onder S8. Cannabinoïden. De THC komt vooral voor in bloemtoppen (zaaddoosjes) van de vrouwelijke onbevruchte hennepplant en in sommige bladeren. Voor de niet-druggerelateerde hennepproducten worden andere delen van de plant gebruikt. Deze delen kunnen echter ook kleine hoeveelheden (THC) bevatten.

Hoewel de kans op een positieve dopingtest door niet-druggerelateerde hennepproducten zeer klein is vanwege de vastgestelde grenswaarde van THC, raadt de Dopingautoriteit sporters toch af om hennepproducten te gebruiken (op welke manier dan ook). Als sporter kun je namelijk het beste wegblijven bij middelen die dopinggeduide stoffen bevatten, zodat er ook geen misverstanden kunnen ontstaan.