Actovegin

Actovegin is een eiwitvrij extract van kalverbloed dat wordt geproduceerd in injectie-, gel- of pilvorm. Het farmaceutische product staat in een aantal landen – zoals Estland en Bulgarije – geregistreerd als medicijn.

De geclaimde werking van actovegin is dat het de weefselgenezing zou versnellen. Het gaat dan vooral om de aanmaak van nieuwe bloedvaten, huid en bindweefsel. Ook wordt het in de medische wereld toegepast om de bloedtoevoer van de hersenen en hartspier te verbeteren. Nederland kent deze medische toepassing echter niet, aangezien het product hier niet geregistreerd staat als geneesmiddel.

Actovegin is meerdere malen specifiek in verband gebracht met het verbeteren van de sportprestaties. Zo zou het de glucose- en zuurstofopname in de weefsels kunnen bevorderen en het gebruik van andere verboden producten kunnen maskeren. WADA stelt echter dat bij analyse van het product geen verboden hormonen zijn aangetroffen en heeft daarop besloten actovegin niet op de dopinglijst te plaatsen. Het gebruik is dus toegestaan, mits bij een infuus of injectie niet meer dan 100mL per 12 uur wordt toegediend. Daarnaast wordt het gebruik/misbruik van actovegin binnen de sport nauwlettend in de gaten gehouden.

WADA meldt hierover:

“Actovegin is a deproteinized ultrafiltrate of calf serum and does not contain blood cells susceptible to increase oxygen transport. It was tested by anti-doping laboratories and no growth hormone or prohibited hormones were found. However, WADA is aware of its use in some sports, possibly in conjunction with other substances that may be prohibited. WADA will therefore continue to closely monitor Actovegin.”

En:

“Intravenous infusions are prohibited according to section M2 (Chemical and Physical Manipulation) of the List. Intravenous injections with a simple syringe are permitted if the injected substance is not prohibited, the volume does not exceed 100 mL, and the intravenous injections are given at intervals equal or greater than twelve hours.”

Voedingssupplementen

Los van de bovenstaande informatie geldt bij voedingssupplementen bovendien dat ze altijd vervuild kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Daarover kun je hier meer informatie vinden.