Melatonine

Een goede nachtrust is essentieel voor sporters om topprestaties neer te kunnen zetten. Sporters die veel moeten reizen kunnen hier problemen mee hebben, omdat zij te maken kunnen krijgen met een jetlag. Om die reden wordt in de sportwereld nog weleens naar melatoninepillen gegrepen. Dit is echter niet altijd verstandig.  

Melatonine kan enerzijds worden voorgeschreven door een arts, en anderzijds is het vrij verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Voorgeschreven melatonine heeft een zogenaamd RVG-nummer (“Register Verpakte Geneesmiddelen”), waardoor het volgens de hoogste reinheidseisen gemaakt is. Dit is dopingvrij, maar vrij verkrijgbare melatonine (zonder RVG-nummer) kan vervuild zijn met doping. 

Slaaphormoon

Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt en invloed heeft op het dag- en nachtritme. Het wordt ook wel het “slaaphormoon” genoemd, aangezien het zorgt voor een slaperig gevoel. Het gehalte melatonine in het bloed varieert gedurende dag en nacht.

In onderstaande grafiek kun je zien dat het voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts geproduceerd wordt, met een piek tussen 2 en 4 uur ’s nachts. Naarmate de nacht vordert, neemt het melatoninegehalte weer af. 

Melatonine

Medicijn

Melatonine wordt door artsen hoofdzakelijk voorgeschreven bij slaapproblemen. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verstoord dag- en nachtritme (vanwege jetlag/ploegendienst), het afbouwen van slaapmiddelengebruik, medicijngebruik voor ADHD of een verminderde melatonineafgifte (ouderen en blinden). Voorgeschreven melatonine heeft een RVG-nummer en is vrij van doping. Andere dopingvrije geneesmiddelen die mogelijk voorgeschreven kunnen worden bij slaapproblemen vind je hier

Zelfzorggeneesmiddel

Melatonine is echter ook als zelfzorggeneesmiddel verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Hier is geen recept van de (huis)arts voor nodig. Deze melatonine heeft doorgaans geen RVG-nummer, waardoor we het qua dopingrisico beschouwen als een voedingssupplement.

Voor voedingssupplementen geldt dat ze vervuild kunnen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Daarover kun je hier meer informatie vinden. Bovendien kan het slikken van melatonine op eigen houtje leiden tot complete ontregeling van het slaapritme. Dan ben je dus nog verder van huis. 

Huisarts

Het is dus het verstandigst om met hardnekkige slaapproblemen naar de huisarts te stappen. Modder zo min mogelijk zelf aan met allerlei zelfzorgmedicatie, want verkeerd gebruik kan je prestaties negatief beïnvloeden. Kies dus ook op medisch vlak zo veel mogelijk voor professionele begeleiding. 

Meer informatie

Topsport Topics Factsheet “Lange vliegreizen & Jetlag”