Biest

“Biest” - meestal colostrum genoemd - is de eerste melk van een zoogdier na het kalven. En hoewel het dus gewoon melk is, bevat het een relatief hoge concentratie Insuline-gelijkende GroeiFactor-1 (IGF-1).

Groeifactoren zijn kleine eiwitmoleculen die de groei van cellen kunnen beïnvloeden. Dit doen ze doorte hechten aan speciaal voor hen bedoelde “bindplaatsen” (receptoren) die zich bevinden op de membraan van bepaalde doelcellen, zoals spiercellen. IGF-1 is een endogene stof, wat betekent dat het ‘natuurlijk’ voorkomt in het lichaam. De groeifactor wordt onder invloed van groeihormoon in de lever geproduceerd.

IGF-1 staat op de dopinglijst (onder S2. Peptidehormonen, groeifactoren en verwante stoffen. Het gebruik ervan is zowel binnen als buiten wedstrijdverband verboden. Als topsporter is het dus onverstandig om voedingssupplementen met biest te gebruiken en om producten te eten of drinken waar biest in zit.

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) meldt hierover het volgende op haar website:

“Colostrum is not prohibited per se, however it contains certain quantities of IGF-1 and other growth factors which are prohibited and can influence the outcome of anti-doping tests. Therefore WADA does not recommend the ingestion of this product”

Voedingssupplementen

Los van de bovenstaande informatie geldt bij voedingssupplementen bovendien dat ze altijd vervuild kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Deze vervuiling is niet terug te vinden op het label.

Om de sporters toch de hoogst mogelijke zekerheid te geven op het gebruik van dopingvrije supplementen, is in Nederland het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet. De voedingssupplementen die op deze lijst staan zijn per batch gecontroleerd op de aanwezigheid van dopinggeduide stoffen en schoon bevonden.

De Dopingautoriteit raadt sporters - die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles - aan om alleen NZVT-goedgekeurde supplementen te nemen.