Zwemmer Sun Yang hoort vóór Tokio oordeel CAS in dopingzaak

27 mei 2021 19:44:02

LAUSANNE (ANP) - Het internationaal hof van sportarbitrage CAS doet uiterlijk eind juni uitspraak in de spraakmakende dopingzaak van de Chinese zwemmer Sun Yang. Dat meldde een woordvoerder van het tribunaal in Lausanne na twee dagen van hoorzittingen. Het betekent dat de regerend wereld- en olympisch kampioen op de 200 meter vrije slag nog steeds kans houdt op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

Het CAS legde eerder een dopingschorsing van acht jaar op aan Sun. Hij weigerde in september 2018 mee te werken aan een onverwachte dopingcontrole. Leden van zijn begeleidingsstaf zouden zelfs bloedstalen met een hamer hebben vernietigd.

De zwemmer ging met succes in beroep tegen zijn straf bij de Zwitserse rechtbank. Hij maakte bezwaar tegen de voorzitter van het jurypanel van het CAS dat hem had veroordeeld. De Italiaan Franco Frattini zou in het openbaar anti-Chinese opmerkingen hebben gemaakt. De Zwitserse rechtbank vernietigde december vorig jaar het vonnis van het CAS, waarmee Sun ineens zijn schorsing kwijt was.

Het CAS maakte van zijn bevoegdheid gebruik om de zaak tegen Sun Yang te heropenen, maar nu met drie nieuwe rechters. Zij namen de geruchtmakende dopingzaak de afgelopen dagen tot in detail door en hielden vooral besloten zittingen via videoverbindingen.

De 29-jarige Sun veroverde in zijn carrière ook olympisch goud op de 400 en 1500 meter bij de Spelen van 2012. Hij heeft tevens elf wereldtitels.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021