Meer Russische atleten komen in aanmerking voor deelname Spelen

22 mei 2021 13:30:22

MONACO (ANP) - De mondiale atletiekfederatie World Athletics heeft nog eens 23 atleten uit Rusland toestemming gegeven om dit jaar onder neutrale vlag mee te doen aan internationale evenementen. Deze 23 Russen voldoen aan de strenge criteria. De Russische atletiekbond (RusAF) mag over twee maanden maximaal tien 'neutrale' atleten naar Tokio sturen voor de Olympische Spelen. Eind vorige maand wees World Athletics al vier Russische atleten aan die in aanmerking komen voor deelname aan internationale evenementen.

De RusAF is al sinds eind 2015 geschorst, nadat bewijs was gevonden voor grootschalig en gestructureerd dopinggebruik in het land. Atleten uit Rusland zijn al jaren niet welkom bij internationale evenementen. Alleen als ze konden aantonen dat ze hun sport volledig dopingvrij beoefenden en geen dopingverleden hadden, mochten ze onder neutrale vlag meedoen.

Die regel werd in november 2019 ingetrokken na een nieuw dopingschandaal. In maart keurde World Athletics het herstelplan goed dat de Russische federatie heeft opgesteld om doping permanent uit te bannen, waarna werd besloten dat een beperkt aantal Russische atleten ook weer onder neutrale vlag aan internationale competities mag meedoen. Tot het einde van het jaar is de limiet op maximaal tien atleten gesteld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021