Oranje oefent met vijf verdedigers tegen Schotland (2)

1 juni 2021 15:46:33

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

LAGOS (ANP) - Het Nederlands elftal begint woensdagavond met vijf verdedigers en slechts twee aanvallers aan de oefenwedstrijd tegen Schotland. "Dat heeft niet alleen met onze tegenstander te maken", zei bondscoach Frank de Boer. "We willen dat systeem ook oefenen met het oog op het EK."

Een systeem met vijf verdedigers is voor De Boer een serieuze optie op het EK. "Ook zo kan je dominant spelen. Bovendien kan je heel makkelijk overschakelen naar een systeem met vier verdedigers en drie aanvallers. Dan wissel je gewoon een centrumaanvaller voor een buitenspeler."

De Boer wilde niet zeggen wie het doel van Oranje tegen Schotland gaat verdedigen. Hij vertelde nog geen besluit te hebben genomen over wie Jasper Cillessen als eerste doelman op het EK vervangt. Mogelijk krijgen Tim Krul en Maarten Stekelenburg beiden speeltijd in de oefenduels met Schotland en Georgië, zondag in Enschede.

De 33-jarige Krul promoveerde afgelopen seizoen met Norwich City naar de Premier League. Hij maakte op 24 maart een matige indruk tijdens een verloren uitduel met Turkije in de WK-kwalificatie (4-2). De 38-jarige Stekelenburg presenteerde zich de afgelopen maanden bij Ajax als betrouwbare vervanger van André Onana, die een dopingstraf moet uitzitten.

Cillessen was voor De Boer de beoogde eerste doelman van Oranje op het EK. Maar de 60-voudig international is kennelijk niet zo onomstreden om hem sowieso op de definitieve lijst te zetten van de UEFA, die woensdagavond moet worden ingeleverd. Marco Bizot krijgt als derde doelman de voorkeur boven Justin Bijlow, die dinsdag uitblonk bij Jong Oranje.

Nederland speelde ook met vijf verdedigers tijdens het WK van Brazilië, de laatste eindronde waaraan de ploeg mocht deelnemen. Oranje maakte vorig jaar oktober met een versterkte defensie een goede indruk in een uitduel met Italië in de Nations League.

De Boer wilde niet zeggen of Daley Blind al speeltijd krijgt tegen Schotland in het Estádio Algarve van Almancil. De van een enkelblessure herstelde Ajacied is de beoogde derde centrale verdediger van Oranje op het EK, naast Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij. "Daley traint volop mee", zei De Boer. "We moeten nog even met de medische staf overleggen." Als Blind niet start tegen de Schotten dan zijn Jurriën Timber en Nathan Aké serieuze opties voor de bondscoach.

De Boer wilde wel verklappen dat Marten de Roon start tegen de Schotten, die op het EK in een poule met Engeland, Kroatië en Tsjechië zitten. "Marten kan dit systeem dromen omdat hij dat ook met Atalanta speelt", zei De Boer. "Net als Stefan de Vrij met Inter. En de jongens die op het WK van 2014 waren."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021