Dopingagentschap keurt techniek met gedroogde bloeddruppels goed

21 mei 2021 22:44:05

LAUSANNE (ANP) - Het wereldantidopingagentschap WADA heeft aangekondigd dat het een innovatieve techniek voor het testen van gedroogde bloeddruppels heeft goedgekeurd. Op de Olympische Spelen in Tokio zal de techniek getest worden. Het zou een 'gamechanger' kunnen zijn in de strijd tegen doping, zeggen de deskundigen.

De nieuwe methode, DBS (Dried Blood Spot) genoemd, "heeft het potentieel om een belangrijke positieve impact te hebben voor zowel atleten als antidopingorganisaties," aldus WADA-voorzitter Witold Banka. "Ik denk echt dat het een doorbraak kan betekenen in de strijd tegen doping."

"We willen dit jaar enkele elementen van de DBS-techniek testen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio, voordat we ze begin volgend jaar tijdens de Winterspelen in Peking officieel gaan toepassen", aldus Olivier Robin, directeur wetenschap/geneeskunde van het WADA.

Bij de nieuwe techniek worden een paar druppels bloed afgenomen van de vingertop of schouder van de atleet, die vervolgens worden overgebracht op een soort vloeipapier voordat ze voor analyse worden verzonden.

Deze techniek is minder indringend, minder duur om op te slaan of te vervoeren en kan bepaalde onstabiele stoffen opsporen door de bloedmonsters snel te stabiliseren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021