Stekelenburg eerste doelman van Oranje op EK (2)

12 juni 2021 13:56:12

N i e u w bericht, meer informatie na 4e alinea

ZEIST (ANP) - Maarten Stekelenburg is de eerste doelman van het Nederlands elftal op het EK voetbal. De keeper van Ajax krijgt de voorkeur boven Tim Krul, die afgelopen seizoen met Norwich City naar de Premier League promoveerde. Marco Bizot is de derde keeper in de selectie van Oranje voor de Europese eindronde.

"Het is een moeilijke keuze geweest ", zei bondscoach Frank de Boer op zijn laatste persconferentie voor de eerste wedstrijd van Oranje zondag op het EK tegen Oekraïne. "Alle respect voor Tim, maar ik heb voor Maarten gekozen."

De Boer zag vorige maand Jasper Cillessen nog als zijn eerste doelman voor het EK. De 60-voudig international testte echter positief op corona. De Boer liet aanvankelijk weten dat Cillessen weer bij Oranje zou aansluiten als hij negatief zou worden getest, maar uiteindelijk besloot hij hem toch niet op te nemen in zijn definitieve selectie voor de Europese eindronde in elf landen.

"Ik moest een keuze maken", zei de bondscoach. "Gaan we voor een niet-fitte keeper die je in één tot twee weken klaar moet stomen? Wij hebben besloten dat niet te doen."

De 38-jarige Stekelenburg is de oudste speler op dit EK. Hij maakte al deel uit van de selectie van Oranje voor het EK van 2004 in Portugal. De geboren Haarlemmer leek in 2016 zijn laatste interland te hebben gespeeld. Stekelenburg kwam in het voorjaar echter weer in beeld bij De Boer toen hij bij Ajax de geschorste André Onana moest vervangen. De keeper uit Kameroen werd in februari geschorst na een positieve dopingtest. Stekelenburg kreeg van De Boer de voorkeur boven talenten als Justin Bijlow en Joël Drommel.

Stekelenburg keerde vorig jaar terug bij Ajax, de club waar hij in 2002 als prof debuteerde. Hij nam genoegen met een rol als tweede doelman, achter de onbetwiste nummer 1 Onana. Hij kreeg sinds zijn vertrek bij AS Roma in 2013 weinig speeltijd bij Fulham, AS Monaco, Southampton en Everton. Als vervanger van Onana won Stekelenburg dit jaar de landstitel en KNVB-beker met Ajax.

Stekelenburg had vorig jaar niet kunnen vermoeden dat hij nog zo belangrijk voor Ajax zou worden. Dat hij als eerste keeper van Oranje zou beginnen aan het EK, had hij waarschijnlijk zelfs voor onmogelijk gehouden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021