Oranje start met Stekelenburg, vijf verdedigers en zonder De Ligt

12 juni 2021 15:36:30

ZEIST (ANP) - Met Maarten Stekelenburg onder de lat en nog zonder de geblesseerde Matthijs de Ligt opent het Nederlands elftal zondagavond het EK met een thuiswedstrijd tegen Oekraïne in de Johan Cruijff ArenA. Bondscoach Frank de Boer houdt voorlopig vast aan een systeem met vijf verdedigers, ondanks een advies van enkele ongeruste fans die tijdens de laatste training voor het duel een vliegtuigje over het complex van de KNVB in Zeist lieten cirkelen.

'Frank, gewoon 4-3-3!', luidde de tekst op een banner die achter het vliegtuig wapperde. De internationals konden wel om de ludieke actie lachen. De Boer ook, maar hij laat het verzoek voorlopig onbeantwoord. "Ik ga ook een vliegtuigje huren", grapte de bondscoach na de training op een persconferentie. "Alleen ik kies voor de tekst: bedankt voor de tip, maar het blijft 5-3-2."

De 38-jarige Stekelenburg besluit een opmerkelijk seizoen met een basisplaats bij Oranje op het EK. De oudste speler op de Europese eindronde tekende vorig jaar als tweede doelman bij Ajax, maar kwam na een dopingschorsing van André Onana weer in beeld bij de nationale ploeg. Na een positieve coronatest van Jasper Cillessen krijgt hij van de bondscoach de voorkeur boven Tim Krul. "Het was een moeilijke keuze", zei De Boer. "Alle respect voor Tim, maar ik heb op mijn gevoel voor Maarten gekozen."

De bondscoach wil nog geen risico nemen met De Ligt, die bijna hersteld is van een liesblessure. "Als het spannend was geweest, had hij kunnen spelen. Maar gezien de aard willen we geen risico nemen. Hij zit er dicht tegenaan. We verwachten dat hij er de volgende wedstrijd tegen Oostenrijk bij is."

Oekraïne stuntte de afgelopen jaren tegen Portugal en Spanje en liet in maart tijdens een onbeslist duel met Frankrijk opnieuw zien dat het goed presteert als het de bal aan de tegenstander kan laten. De Boer benadrukte nogmaals dat hij ook met vijf verdedigers wil domineren met Oranje. "En ik denk dat we met deze opstelling de beste mensen op de goede plekken hebben", zei hij.

De Boer wilde zijn basisploeg voor het eerste duel op het EK nog niet prijsgeven. De kans is groot dat hij voor dezelfde opstelling kiest als zondag tijdens het gewonnen competitieduel met Georgië, met Jurriën Timber als vervanger van De Ligt en Wout Weghorst naast Memphis Depay voorin.

De bondscoach benadrukte wel dat sommige wisselspelers het hem lastig maken. "Er zijn er een paar die op de deur kloppen en laten weten dat ze er klaar voor zijn", zo doelde hij waarschijnlijk op Ryan Gravenberch en Steven Berghuis, die de afgelopen weken net als Timber een goede indruk maakten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021