Weinig laat zich voorspellen in loopbaan van keeper Stekelenburg

15 juni 2021 16:49:50

AMSTERDAM (ANP) - Maarten Stekelenburg was hard gaan lachen als iemand vorig jaar had voorspeld dat hij de eerste doelman van Oranje op het EK zou worden. "Maar dit voelt wel als een beloning", zegt hij in de aanloop naar de tweede groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het EK, donderdag tegen Oostenrijk. "Dit gebeurt dus ook in het voetbal."

De 38-jarige Stekelenburg heeft genoeg ervaring om te beseffen dat de loopbaan van een profvoetballer zich niet laat voorspellen. Tien jaar geleden koos hij bij zijn vertrek bij Ajax met volle overtuiging voor AS Roma, waar hij weinig speeltijd meer kreeg toen zijn trainer werd ontslagen. Ook bij Fulham, AS Monaco, Southampton en Everton stond Stekelenburg minder vaak onder de lat dan verwacht. Vorig jaar vond hij het mooi geweest. Hij keerde terug naar Ajax, als tweede doelman achter André Onana.

Tenminste, dat dacht hij. Want Onana kreeg in februari een dopingschorsing opgelegd en Ajax veroverde met Stekelenburg in het doel de landstitel en KNVB-beker. De geboren Haarlemmer was al trots op zijn plaats in de EK-selectie van Oranje, maar werd na een positieve coronatest van Jasper Cillessen ook nog eens gekozen tot eerste doelman van de nationale ploeg, zeventien jaar nadat hij in Portugal zijn eerste Europese eindronde beleefde.

De twee doelpunten van Oekraïne waren Stekelenburg niet aan te rekenen. Zelfs met de nieuwe keepershandschoenen van Adidas, die iets langer zijn, leken de treffers van Andrej Jarmolenko en Roman Jaremtsjoek onhoudbaar. Of had de ervaren keeper het schot van Jarmolenko elf jaar geleden wel gekeerd, op een manier waarop hij de Braziliaan Kaká in de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika met een zweefduik van scoren hield? "Die beide schoten zijn niet met elkaar te vergelijken", antwoordt de oudste speler op het EK. "Ik ben fysiek prima. Ik ben alleen rustiger. Ik heb het allemaal al een paar keer meegemaakt. Dat is een voordeel."

"Ik ben altijd hard blijven werken", zegt de doelman die zijn contract bij Ajax met één jaar heeft verlengd. "Soms vallen de dingen dan weer een keer je kant op." Stekelenburg kan nog wel even mee, denkt hij. Maar voorlopig concentreert hij zich vooral op het tweede EK-duel van donderdag met Oostenrijk. "We zijn hartstikke blij met de zege op Oekraïne, maar weten ook dat er dingen beter moeten. Daar werken we hard aan."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021