Olympisch hordekampioene McNeal voor 5 jaar geschorst

4 juni 2021 14:52:46

MONACO (ANP) - De Amerikaanse atlete Brianna McNeal, de olympisch kampioene van Rio 2016 op de 100 meter horden, is voor vijf jaar geschorst en mist naast de Olympische Spelen van Tokio ook die van Parijs. De 29-jarige Amerikaanse heeft geknoeid met een dopingtest. De AIU, de integriteitseenheid binnen de atletiek, legde haar begin dit jaar al een voorlopige schorsing op.

Het mondiale antidopingbureau WADA beschouwt knoeien met een dopingtest als een overtreding van de dopingregels. De schorsing van McNeal gaat met terugwerkende kracht in en loopt tot 15 augustus 2025. Dat betekent dat ze naast de Spelen van komende zomer in Japan ook in 2024 in Parijs ontbreekt. De Amerikaanse, wereldkampioene in 2013, kan nog beroep aantekenen. Bij de Spelen van Rio voerde ze een volledig Amerikaanse podium aan op de 100 meter horden.

McNeal is een concurrente van Nadine Visser, met 12,62 de houdster van het Nederlands record. Visser, momenteel herstellende van een hamstringblessure, eindigde in 2019 bij de WK in Doha als zesde. McNeal werd daar in de series gediskwalificeerd vanwege een valse start. Haar landgenote Nia Ali pakte de wereldtitel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021