Kogelstoter Crouser: eindelijk 100 procent schoon wereldrecord

21 juni 2021 17:44:42

EUGENE (ANP) - Kogelstoter Ryan Crouser durft het hardop te zeggen. "Het is geweldig dat we nu een 100 procent schoon wereldrecord hebben", zei de 28-jarige Amerikaan, die afgelopen weekeinde bij de trials in Eugene het 31 jaar oude record van zijn landgenoot Randy Barnes verbeterde en het van 23,12 op 23,37 meter stelde.

Crouser heeft er geen twijfel over dat Barnes destijds in 1990 zijn wereldrecord vestigde met doping. En ook de Oost-Duitser Ulf Timmermann, de derde man die ooit over de 23 meter wist te stoten en het wereldrecord tijdelijk in zijn bezit had, is verdacht omdat hij waarschijnlijk deel uitmaakte van het door de staat aangestuurde dopingsysteem in de toenmalige DDR.

"De sport is sindsdien zo veel veranderd. Dopingstests hebben onze sport schoon en zuiver gemaakt", aldus de 2,01 meter lange en 145 kilo zware Crouser, die de draaitechniek heeft geperfectioneerd. "Ik wilde al zo lang het wereldrecord, ik heb aan dit moment gedacht sinds ik begon te stoten. Ik wist dat ik de kracht en de explosie had, het moest er gewoon een keer uitkomen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021