Voormalig IOC-voorzitter Rogge (79) overleden (3)

29 augustus 2021 18:19:43

N i e u w bericht, meer informatie na 6e alinea

LAUSANNE (ANP) - Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge is op 79-jarige leeftijd overleden. De Belg stond van 2001 tot en met 2013 aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité. Hij was de achtste IOC-voorzitter.

Rogge nam als zeiler in de Finn-klasse deel aan de Olympische Spelen van 1968 in Mexico, 1972 in München en 1976 in Montreal. Hij werd een keer wereldkampioen in de Finn-klasse. Rogge was ook rugbyer. Hij kwam tien keer uit voor het Belgische team.

Na zijn carrière als zeiler werd Rogge actief als bestuurder in de sport. Hij was van van 1990 tot en met 1992 voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). In 1991 werd hij lid van het IOC. Tien jaar later volgde hij de Spanjaard Juan Antonio Samaranch op als voorzitter van het IOC. Rogge werd in 2009 herkozen voor een tweede termijn en na twaalf jaar werd hij opgevolgd door de Duitser Thomas Bach.

"Ten eerste en bovenal hield Jacques van sport en om bij atleten te zijn. Hij bracht die passie over op iedereen die hem kende", herinnert de huidige voorzitter Bach zich zijn voorganger. "Zijn plezier in sport was aanstekelijk."

Volgens Bach was Rogge een voorzitter die eraan heeft bijgedragen het IOC te hervormen en te moderniseren. "Hij zal vooral worden herinnerd voor zijn inspanningen voor de jeugdsport en voor het instellen van de Jeugd Olympische Spelen. Daarnaast was hij een fel voorvechter van schone sport en streed hij onvermoeibaar tegen dopinggebruik."

"De gehele olympische beweging betreurt het verlies van een grote vriend en gepassioneerde fan van de sport", aldus Bach.

Rogge slaagde er in van de olympische beweging na het grootste omkoopschandaal uit de IOC-geschiedenis rond de toewijzing van de Winterspelen aan Salt Lake City weer een geloofwaardige en stabiele organisatie te maken. De voorzitter was zelf sober en wilde dat de Spelen beheersbaar en duurzaam bleven. Hij verbleef in een kamer in het olympisch dorp tussen de atleten, zei Eddy De Smedt, voormalig directeur Topsport bij het BOIC tegen Sporza.

Onder leiding van Rogge vonden zes Spelen plaats: Salt Lake City 2002, Athene 2004, Turijn 2006, Peking 2008, Vancouver 2010 en Londen 2012. De eerste Jeugdspelen voor atleten tussen 15 en 18 jaar, een initiatief van Rogge, vonden in 2010 in Singapore plaats.

Rogge zette zich ook nadrukkelijk in voor de strijd tegen doping. "Ik denk dat we in de afgelopen jaren in dat opzicht grote stappen voorwaarts hebben gemaakt. Het is veel moeilijker de zaak nu nog te bedriegen dan 10 jaar geleden", zei hij bij zijn afscheid. De Winterspelen van Sotsji in 2014, direct na het terugtreden van Rogge, werden echter geplaagd door een groot dopingschandaal van Rusland.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021