Schorsing Russische atletiekbond weer verlengd

17 november 2021 16:35:37

MONACO (ANP) - De schorsing van de Russische atletiekfederatie (RusAF) is opnieuw verlengd. Op het congres van de mondiale atletiekbond World Athletics stemde een overgrote meerderheid van de afgevaardigden in met een langere uitsluiting.

RusAF is sinds eind 2015 geschorst, nadat bewijs was gevonden voor grootschalig en gestructureerd dopinggebruik. Atleten uit Rusland zijn daarom al jaren niet welkom bij internationale evenementen. Alleen als ze kunnen aantonen dat ze hun sport volledig dopingvrij beoefenen en geen dopingverleden hebben, mogen ze onder neutrale vlag meedoen.

World Athletics keurde eerder dit jaar wel een hervormingsplan goed, waarin de Russische atletiekbond beterschap belooft en alles in het werk zal stellen de in het land diepgewortelde dopingcultuur uit te roeien. De Noorse onderzoeker Rune Andersen, die toeziet op de hervormingen, liet tijdens het congres weten dat het wel degelijk de goede kant opgaat in Rusland en een serieuze cultuurverandering aan de gang is, maar dat er nog altijd mensen in de Russische atletiek zijn die de nieuwe cultuur nog niet hebben omarmd. "De vooruitgang is er en daarmee het optimisme, maar er moet nog veel gebeuren", aldus Andersen.

De Noor is ook te spreken over het nieuwe bestuur van RusAF, dat onder leiding staat van de voormalige topsprintster Irina Privalova. "We zijn op weg een schoon lid van de mondiale bond te worden. Ik zie het als mijn persoonlijke missie om de schorsing van RusAF ongedaan te krijgen", zei Privalova, die op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 goud veroverde op de 400 meter horden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021