Dopingzondaar Coleman kondigt rentree aan op atletiekbaan

17 december 2021 11:01:00

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse sprinter Christian Coleman, nog altijd de regerend wereldkampioen op de 100 meter, heeft zijn rentree op de atletiekbaan aangekondigd. Zijn dopingschorsing van achttien maanden zit erop, waardoor de 25-jarige atleet startgerechtigd is in de Melrose Games, een indoorwedstrijd eind januari in New York.

Coleman kreeg aanvankelijk een schorsing van twee jaar opgelegd voor het missen van drie dopingcontroles binnen een jaar, maar het internationaal sporttribunaal CAS toonde enige clementie en bracht de schorsing terug naar achttien maanden, Niettemin miste Coleman de Olympische Spelen, waar de Italiaan Lamont Marcell Jacobs verrassend de titel veroverde op de 100 meter.

"Het zal een emotioneel weerzien met de atletiekbaan worden en een mooie gelegenheid om eindelijk mijn talent weer te kunnen laten zien", zei Coleman, wereldrecordhouder op de 60 meter (6,34). "Het komt neer op meer verantwoordelijkheidsgevoel. Er zijn regels en daar moet ik me gewoon aan houden", is de les die hij uit zijn schorsing heeft getrokken. Coleman is nooit positief getest, maar was drie keer niet beschikbaar voor de dopingcontroleur.

De Amerikaan heeft voor 2022 de nodige doelen gesteld. Hij wil in Belgrado zijn wereldtitel op de 60 meter prolongeren, maar zeker ook opnieuw wereldkampioen worden op de 100 meter bij de mondiale titelstrijd in Eugene. Het wereldrecord van 9,58 van Usain Bolt heeft de sprinter evenmin uit zijn hoofd gezet. "Als de tijd rijp is, denk ik dat het mogelijk is", aldus Coleman, die een persoonlijk record van 9,76 heeft. "Ik wil later herinnerd worden als een legende, als een van de grootste Amerikaanse sprinters."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021