Geschorste zwemmer Sun Yang weer in opspraak

18 december 2021 22:00:06

MONTREAL (ANP) - De Chinese zwemmer Sun Yang is opnieuw in opspraak. De drievoudig olympisch kampioen zou hebben getraind in een sportaccommodatie van de overheid. Omdat hij geschorst is wegens een overtreding van de dopingregels, is dat verboden. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft een onderzoek ingesteld naar de kwestie.

Sun Yang werd in juni voor ruim 4 jaar geschorst omdat hij in september 2018 weigerde mee te werken aan een onaangekondigde dopingcontrole. Leden van zijn begeleidingsstaf zouden zelf bloedstalen met een hamer hebben vernietigd. Het hof van sportarbitrage CAS wilde hem aanvankelijk zelfs 8 jaar schorsen, maar besloot de straf in tweede instantie te verlagen. De zwemmer miste door de schorsing de Olympische Spelen van Tokio.

The Times beschikt over de gevoelige informatie. Sun Yang, ook in het bezit van elf wereldtitels, zou hebben getraind in het sportcomplex Anzi in de provincie Zhejiang, niet ver van zijn woonplaats. "We nemen de aantijgingen heel serieus", aldus James Fitzgerald, woordvoerder van WADA. "We onderzoeken de zaak en proberen informatie te verzamelen om te kunnen beoordelen of de zwemmer de voorwaarden van zijn schorsing heeft geschonden."

Als dat het geval is, kan WADA de schorsing opnieuw instellen. Dan zou Sun Yang ook de Spelen van Parijs in 2024 missen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021