Keniaanse marathontopper Cherono mist WK door dopingschorsing (2)

16 juli 2022 18:41:36

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

EUGENE (ANP) - De prominente Keniaanse marathonloper Lawrence Cherono kan zondag niet van start op de WK atletiek in Eugene. Hij is geschorst vanwege doping. De tweevoudig winnaar van de marathon van Amsterdam (2017 en 2018) is positief getest op het verboden middel trimetazidine. De 33-jarige Keniaan kreeg de uitslag van die test te horen bij zijn aankomst in de Amerikaanse stad.

Cherono gold als een van de favorieten voor het goud. Hij heeft als beste tijd 2.03.04 staan en maakte in 2019 furore door dat jaar de grote stadsmarathons van zowel Boston als Chicago te winnen.

De Keniaan was op de Zomerspelen van vorig jaar in Japan ook lang in de race voor een medaille. Hij werd in de laatste meters naar de finish nog voorbij gerend door Abdi Nageeye en Bashir Abdi, die vervolgens zilver en brons pakten.

De onafhankelijke instantie AIU, die verantwoordelijk is voor de dopingcontroles in de atletiek, heeft wel een klacht neergelegd bij het dopinglaboratorium in het Zwitserse Lausanne. In plaats van de gebruikelijk twintig dagen duurde het bij Cherono 47 dagen eer er uitsluitsel kwam over zijn dopingstaal. Door die vertraging heeft Kenia geen vervanger kunnen aanstellen voor de marathon op de WK.

Ook de Amerikaanse atleet Randolph Ross kreeg een dopingschorsing opgelegd wegens het overtreden van de regels. Hij heeft volgens de AIU bewust een dopingcontrole gemist. Ross zou in Eugene uitkomen op de 400 meter. Hij won vorig jaar in Tokio olympisch goud met de estafetteploeg op de 4x400 meter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022