Marathonloper Nageeye op jacht naar medaille op WK in Eugene

17 juli 2022 08:45:09

EUGENE (ANP) - Abdi Nageeye wil zich op de WK atletiek in Eugene mengen in de strijd om de medailles op de marathon. De Nederlandse atleet verraste vorig jaar op de Olympische Spelen met zilver en won dit voorjaar de marathon van Rotterdam in een Nederlands record van 2.04.56.

Nageeye is de enige Nederlandse deelnemer, maar staat er in de wedstrijd over 42,195 kilometer niet alleen voor. De Belg Bashir Abdi is zijn trainingsmaat en evenals hij geboren in Somalië. De band tussen de twee werd vorig jaar op de olympische marathon duidelijk. De nog frisse Nageeye zweepte in de laatste kilometers de uitgeputte Abdi op er nog een versnelling uit te persen. Het leverde de Belg de bronzen medaille op.

De atleet die door het Nederland/Belgische duo naar de ondankbare vierde plaats werd verdreven in de olympische race, is er in Eugene niet bij. De Keniaan Lawrence Cherono kreeg bij aankomst in de Amerikaanse stad te horen dat hij voorlopig is geschorst wegens een positieve dopingtest. Geoffrey Kamworor is nu de Keniaanse troef. Hij won al twee keer de marathon van New York.

Ethiopië zet in op regerend wereldkampioen Lelisa Desisa, maar verwacht ook veel van Tamirat Tola, die vorig jaar de marathon van Amsterdam won in 2.03.39 en op de Olympische Spelen van Rio in 2016 brons won. Olympisch kampioen Eliud Kipchoge uit Kenia ontbreekt; de wereldrecordhouder kiest voor de marathon van Berlijn in het najaar.

Bert van Vlaanderen is de enige Nederlandse atleet die ooit een medaille wist te behalen op de WK atletiek. Hij won brons in 1993 in Stuttgart.

Het parcours van de marathon in Eugene is redelijk vlak en bestaat uit drie ronden van 14 kilometer. De start is zondag om 15.15 uur (Nederlandse tijd).