Tourbaas Prudhomme geniet van nieuwe manier van wielrennen

24 juli 2022 15:24:10

PARIJS (ANP) - Christian Prudhomme keek zondag zeer tevreden terug op een Tour de France, waarin hij "een nieuwe manier van koersen" had ontdekt. De koersdirecteur had tal van voorbeelden. "Met name in de zogenoemde overgangsritten zie je dat het vaste patroon, waarin vluchters hun gang konden gaan, aan het verdwijnen is", vertelde Prudhomme aan het Franse persbureau AFP.

Een hoogtepunt noemde hij de rit naar de Col du Granon, waar de Deen Jonas Vingegaard de macht greep. "Het was een van de mooiste bergetappes die ik in dertig jaar heb gezien." Maar kiezen was moeilijk, met tal van aantrekkelijke etappes. "Elke dag gebeurde er iets. In het eerste uur werd heel snel gereden en er gingen vaak favorieten of ploeggenoten van favorieten mee in ontsnappingen. Dit is een compleet nieuwe manier van koersen."

Maar Prudhomme vond het dan weer te veel eer om niet winnaar Jonas Vingegaard, maar diens Belgische ploeggenoot Wout van Aert dé man van deze Tour te noemen. "Ook al liet hij uitzonderlijke dingen zien, dat vind ik wat overdreven. Van Aert was wel essentieel deze ronde, net als Tadej Pogacar. Die is volgens mij heel erg gegroeid, zeker ook vanwege de manier waarop hij met zijn nederlaag omging. Hij bleef aanvallen, al is het maar uit passie voor de sport."

De sportiviteit van de Sloveen maakte volgens Prudhomme de overwinning van Vingegaard nog groter. De Deen van Jumbo-Visma had volgens Prudhomme ook oog voor bijvoorbeeld jeugdrenners die zich rond start en finish in de nabijheid van de renners bevinden. "Hij nam altijd even de tijd voor hen, iets wat niet alle toppers doen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022