Deense kranten jubelen over Tourzege Vingegaard

25 juli 2022 10:06:24

KOPENHAGEN (ANP) - Jonas Vingegaard werd zondag na Bjarne Riis de tweede Deen die de Tour de France als winnaar afsloot. Daarmee plaatst hij zich volgens de Deense krant Politiken op gelijke hoogte met de nationale voetbalploeg die in 1992 Europees kampioen werd en tennisster Caroline Wozniacki, de enige Deense die een grandslamtoernooi wist te winnen. "Als dit al niet de grootste Deense sportprestatie ooit was, dan komt hij zeker in de buurt", aldus Politiken.

Volgens de krant B.T. was de Tour van dit jaar "de mooiste aller tijden". Begonnen in Kopenhagen hebben de Deense renners prestaties geleverd "die niemand voor mogelijk had gehouden". Behalve het geel, de bollentrui en twee ritzeges voor Vingegaard wonnen ook diens landgenoten Magnus Cort en Mads Pedersen etappes. "De Deense jongens hebben gedaan wat niemand voor mogelijk had gehouden. Jonas' overwinning en de vier ritzeges zullen nooit worden vergeten. Met zijn Tourzege heeft hij Denemarken de gele koorts bezorgd."

"De Tour van 2022 was er een van de moedigen, van de vernieuwers en de onberekenbaren", schrijft de krant Berlingske. "We zijn eraan gewend dat het drieweekse spektakel drama met zich meebrengt. Maar zelden, en eigenlijk nooit, zagen we een zo onderhoudende Tour. Dank Jonas. En dank ook Mads, Magnus, Van Aert, Pogacar en de rest van de coureurs."

Jyllands-Posten refereert nog aan de Tourzege van Riis, die later door zijn dopingbekentenis veel van zijn glans verloor. "Jonas was de Tourminator. Dit is precies wat we in deze tijden van crises en oorlog nodig hadden. De twijfel rijdt altijd mee. Dat kan niet anders na wat de wielersport heeft doorgemaakt en zichzelf heeft aangedaan. Dat ligt niet aan de sympathieke Jonas of de andere renners van nu. Het laatste dopingschandaal ligt ver achter ons. Dat Jonas zijn zege uitgerekend op de Hautacam veiligstelde, herinnerde ons aan deze zware last. Het is de berg waar Riis destijds toesloeg en voor net zo veel vreugde zorgde in ons land. De kater kwam later, toen hij zijn dopinggebruik toegaf."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022