Kickboksers Verhoeven en Rigters naar finale van Glory Grand Prix (2)

9 maart 2024 21:58:50

N i e u w bericht, meer informatie, met duiding na 3e alinea

ARNHEM (ANP) - De finale van de Glory Grand Prix gaat tussen Rico Verhoeven en Levi Rigters, de 'King of Kickboxing' en de 'Prince of Kickboxing'. Regerend wereldkampioen Verhoeven rekende in de halve eindstrijd eenvoudig af met Nabil Khachab, geboren in Amersfoort en uitkomend voor Marokko. Rigters vierde in de halve finale een moeizame zege op Bahram Rajabzadeh uit Azerbeidzjan.

De 34-jarige Verhoeven kwam in drie ronden nauwelijks in de problemen tegen de 23-jarige Khachab, met ruim 157 kilogram de zwaarste deelnemer in een goedgevuld Gelredome. Jamal Ben Saddik, de aartsvijand van Verhoeven, stond in de hoek van Khachab. De Belgische Marokkaan heeft een dopingschorsing uitgezeten, maar meldde zich af voor de Grand Prix.

Verhoeven ging na zijn zege bijna op de vuist met Ben Saddik. Toegesnelde beveiligers moesten beide vechters uit elkaar houden. "Hij schopte naar me", zei de wereldkampioen die in de kwartfinale in drie ronden te sterk voor de Fransman Sofian Laïdouni. "Ik heb gewoon overduidelijk terecht gewonnen. En dan komt hij weer de ring in. Deze man moet gewoon verbannen worden uit deze sport. Het is onacceptabel."

De slechte relatie tussen Verhoeven en Ben Saddik gaat terug naar 2017, toen de Nederlander tijdens een staredown door de voor Marokko uitkomende kickbokser in zijn gezicht werd gespuugd. Verhoeven versloeg Ben Saddik in 2021 tijdens een heftig gevecht in het Gelredome.

De 28-jarige Rigters begon sterk aan zijn halve finale. De vier jaar oudere Rajabzadeh moest al snel naar de grond nadat hij een knie van de Nederlander op zijn kin had gekregen. Maar de energiek vechtende kickbokser uit Azerbeidzjan bleek vooral in de derde ronde over een betere conditie te beschikken en jaagde de Nederlander door de ring. Toch wees de jury Rigters aan als winnaar, tot onvrede van veel toeschouwers in het Gelredome. Rigters was in de kwartfinale al na anderhalve ronde klaar met Uku Jürjendal uit Estland.

De Glory Grand Prix voor zwaargewichten heeft dezelfde opzet als de K1, een toernooi dat eind vorige en begin deze eeuw zijn hoogtijdagen beleefde in Tokio. Voor de winnaar ligt 500.000 dollar klaar. De gevechten gaan over maximaal drie ronden van drie minuten. De wereldtitel van Verhoeven staat niet op het spel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024