Schorsing tennisster Halep teruggebracht tot negen maanden (2)

5 maart 2024 16:52:21

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea: meer duiding

LAUSANNE (ANP/RTR) - Het sporttribunaal CAS heeft de schorsing van tennisster Simona Halep teruggebracht van vier jaar naar negen maanden. De 32-jarige Roemeense, een voormalig nummer 1 van de wereld, testte in september 2022 op de US Open positief op het verboden middel roxadustat. Ook werden onregelmatigheden vastgesteld in haar biologisch paspoort.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 7 oktober 2022, waardoor deze op 6 juli vorig jaar afliep. Halep mag daardoor direct weer tennissen.

Roxadustat verhoogt de endogene productie van erytropoëtine (epo) en stimuleert de productie van hemoglobine en rode bloedcellen. Halep, die sinds oktober 2022 voorlopig was geschorst, ontkende bewust een verboden middel te hebben gebruikt.

Halep claimde dat de positieve dopingtest te wijten was aan een vervuild voedingssupplement. Een onafhankelijk tribunaal accepteerde haar argument, maar meende dat de hoeveelheid die ze had gebruikt niet kon hebben geresulteerd in de concentratie roxadustat in haar positieve test.

Het CAS was van mening dat Halep voorzichtiger had moeten zijn bij het gebruik van het supplement, maar dat ze geen noemenswaardige schuld had aan de overtreding. De onregelmatigheden in haar biologische paspoort werden toegeschreven aan het feit dat het monster kort na een operatie werd afgenomen. De tennisster had bovendien aangegeven dat ze dat jaar niet meer in actie zou komen.

Halep, oud-winnares van Roland Garros en Wimbledon, klaagde vorige maand Quantum Nutrition aan. Ze houdt het Canadese bedrijf verantwoordelijk voor het bewuste supplement van het merk Schinoussa Superfoods. Ze eist een schadevergoeding van meer dan 10 miljoen dollar (9.200.000 euro).

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024