Nederlandse bokser Akraa uitgesloten van OKT in Italië

4 maart 2024 12:59:02

BUSTO ARSIZIO (ANP) - De Nederlandse bokser Mustafa Akraa mag niet deelnemen aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Italië dat dinsdag begint. Bij aankomst in het Italiaanse Busto Arsizio bleek dat het lichtgewicht (tot 63,5 kilogram) geen lid is van de Nederlandse boksbond (NBB). Daardoor valt Akraa niet onder het dopingreglement van de Nederlandse Dopingautoriteit waardoor hij is uitgesloten van olympische wedstrijden.

"Alle Nederlandse sporters die op de Olympische Spelen willen uitkomen, moeten op doping gecontroleerd kunnen worden en vallen dus onder het Nederlandse dopingreglement", aldus een woordvoerder van de Dopingautoriteit tegen het ANP. "Als je lid bent van de NBB is er niks aan de hand. Maar als je je lidmaatschap opzegt en besluit voor een andere mondiale federatie te gaan boksen, kun je niet opeens terugkeren. Dan moeten er eerst afspraken worden gemaakt over hoelang van tevoren we weer gaan testen."

De NBB is momenteel in gesprek met de Dopingautoriteit om te kijken of Akraa in mei kan deelnemen aan het tweede olympisch kwalificatietoernooi in Thailand, aldus de woordvoerder.

In de internationale bokswereld is al langere tijd onenigheid tussen de omstreden boksbond International Boxing Association (IBA), geleid door de Russische voorzitter Oemar Kremlev, en de nieuwe boksbond World Boxing waar de NBB zich bij heeft aangesloten. De IBA, die tegen de internationale afspraken in atleten uit Rusland en Belarus onder eigen vlag laat uitkomen, wordt niet erkend door het IOC.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024