UCI wacht nog op nieuws over Contador (3)

27 januari 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie in 5e en 6e alinea

MADRID (ANP/AFP) - De internationale wielrenunie UCI heeft donderdagmiddag nog niet gereageerd op de schorsing van een jaar die de Spaanse wielerbond RFEC wil opleggen aan Alberto Contador. De 28-jarige tourwinnaar maakte zelf woensdag bekend dat hem een uitsluiting voor een jaar boven het hoofd hangt. In de Ronde van Frankrijk werden bij hem afgelopen zomer sporen van het verboden middel clenbuterol aangetroffen.

,,We hebben nog geen officiële documenten ontvangen van de Spaanse autoriteiten'', meldde UCI-baas Pat McQuaid aan het Franse persbureau AFP. ,,Zo gauw we de gegevens binnen hebben, gaan onze juridische afdeling en de antidopingmensen ermee aan de slag. Pas dan kunnen we ons standpunt formuleren. Ik ga daarom niet zeggen wat ik van de strafmaat vind en hoe lang dit proces nog kan duren.''

Contador zelf zal vrijdagmiddag ingaan op de strafeis die donderdag door de RFEC zou worden uitgesproken. De verwachting is dat hij uiteindelijk de gang naar het internationaal sporttribunaal CAS maakt. Ook de bazen van de Ronde van Frankrijk hebben zich donderdag nog niet uitgesproken over de zaak.

Het zou de tweede keer in vijf jaar zijn dat in de Ronde van Frankrijk de winnaar zijn zege wordt ontnomen wegens doping. In 2006 overkwam dat de Amerikaan Floyd Landis. De Spanjaard Oscar Pereiro werd naderhand tot winnaar uitgeroepen. Nu zou dat de Luxemburger Andy Schleck zijn. Denis Mentsjov, toen nog in dienst van Rabobank, zou opschuiven naar de tweede plaats, Robert Gesink naar de vijfde.

Contador sloot zich donderdag op in zijn hotelkamer op Mallorca, waar Team Saxo Bank zich voorbereidt op het nieuwe seizoen. Zijn ploeggenoten stapten in regen en mist op de fiets, hun kopman bleef achter. ,,Hij is gedesillusioneerd omdat hij onschuldig is. Hij heeft het gevoel dat hij ten onrechte is gestraft'', lichtte zijn woordvoerder Jacinto Vidarte toe.

,,Alberto is op dit moment niet in staat te trainen en dat heeft gezien de huidige situatie ook niet zoveel zin'', voegde Vidarte eraan toe. ,,Hij is aangeslagen door de sanctie en wacht nu de persconferentie van morgen af.'' Contador staat vrijdag om ongeveer vier uur de media te woord in zijn hotel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011