'Alberto Contador voor een jaar geschorst' (2)

26 januari 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP) - De Spaanse wielerfederatie (REFC) heeft woensdag drievoudig tourwinnaar Alberto Contador voor een jaar geschorst. Dat meldt de Spaanse krant El Pais woensdag nog zonder verdere bronvermelding.

De Spanjaard heeft tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de REFC. Volgens het dagblad heeft Contador het vonnis woensdagmiddag in bezit gekregen en hangt het van hemzelf af of en wanneer hij met deze informatie naar buiten zal treden.

De internationale wielerunie (UCI) had de 28-jarige coureur in augustus vorig jaar al een voorlopige schorsing opgelegd, in afwachting van het vonnis van de REFC.

Bij Contador zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. Hij reageerde positief bij een dopingcontrole tijdens de Tour van 2010, die hij won. Hij pakte eerder in 2007 en 2009 ook al de eindzege in de Ronde van Frankrijk.

Contador ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt. Volgens de Spaanse wielrenner heeft hij de verbannen stof op de tweede rustdag in de Tour binnen gekregen door het eten van een stukje besmet vlees.

Clenbuterol stimuleert onder meer de spieropbouw in het lichaam. De Europese Unie verbood in 1996 het middel, maar sommige veehouders gebruiken de substantie nog steeds om hun dieren vet te mesten.

Volgens de Spaanse krant Marca heeft de Spaanse federatie Contador voor slechts één jaar geschorst, omdat er geen duidelijk bewijs beschikbaar was hoe de clenbuterol in het lichaam van de wielerkampioen was terechtgekomen. Bovendien ging het om een uiterst kleine hoeveelheid.

Contador vreesde een straf voor twee jaar, een gangbare sanctie voor dopingzondaars in het wielrennen. Hij dreigde eerder al met stoppen indien hij voor 24 maanden zou worden uitgesloten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011