Contador bevestigt eenjarige schorsing (2)

26 januari 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP) - Een woordvoerder van de Spaanse wielrenner Alberto Contador heeft woensdagavond diens schorsing voor een jaar bevestigd. Eerder op de avond hadden Spaanse media de uitsluiting van de 28-jarige coureur al gemeld. Een officiële bevestiging in de dopingzaak bleef evenwel een paar uur uit.

De drievoudige tourwinnaar heeft tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de voorlopige uitspraak van de Spaanse wielerfederatie (REFC). Daarna volgt een definitief oordeel. De internationale wielerunie (UCI) had hem in augustus vorig jaar al een voorlopige schorsing opgelegd, in afwachting van het vonnis van de REFC.

Contador is momenteel op Majorca in trainingskamp met zijn nieuwe ploeg Team Saxo Bank. Met zijn ploegleider Bjarne Riis zal hij vrijdagmiddag in het rennershotel zijn standpunt bekendmaken en toelichten tijdens een persbijeenkomst.

Bij Contador zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. Hij reageerde positief bij een dopingcontrole tijdens de Tour van 2010, die hij won. Hij pakte eerder in 2007 en 2009 ook al de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Zijn titel van 2010 moet hij waarschijnlijk inleveren.

Contador ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt. Volgens de Spaanse wielrenner heeft hij de verbannen stof op de tweede rustdag in de Tour binnengekregen door het eten van een stukje besmet vlees.

Clenbuterol stimuleert onder meer de spieropbouw in het lichaam. De Europese Unie verbood in 1996 het middel, maar sommige veehouders gebruiken de substantie nog steeds om hun dieren vet te mesten.

Volgens de Spaanse krant Marca wil de Spaanse federatie Contador voor slechts één jaar schorsen, omdat er geen duidelijk bewijs beschikbaar was hoe de clenbuterol in het lichaam van de wielerkampioen was terechtgekomen. Bovendien ging het om een uiterst kleine hoeveelheid.

Contador vreesde een straf voor twee jaar, een gangbare sanctie voor dopingzondaars in het wielrennen. Hij dreigde eerder al met stoppen indien hij voor 24 maanden zou worden uitgesloten.

Hij is sowieso van plan een schorsing voor te leggen aan het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS). Ook de UCI en het wereldantidopingbureau WADA wenden zich mogelijk tot het CAS, als ze de strafmaat te mild vinden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011