Vacansoleil gaat uit van het slechtste (2)

8 februari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

ETTEN-LEUR (ANP) - Hoewel de officiële bevestiging nog ontbreekt, gaat de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM ervan uit dat de geruchten over Riccardo Ricco kloppen. ,,Ik ga op dit moment uit van het slechtste'', aldus manager Daan Luijckx. Volgens berichten in de Italiaanse media heeft Ricco, die bij Vacansoleil onder contract staat, bij zichzelf een bloedtransfusie uitgevoerd. Dat is in strijd met de dopingregels.

Nadat de geruchtenstroom dinsdagmiddag op gang was gekomen, slaagde Luijckx er niet meer in contract te krijgen met Ricco en diens manager. ,,We moeten het dus doen met de berichtgeving uit Italië. Het feit dat hij niet te bereiken is, vind ik vreemd. We gaan ervan uit dat het waar is. Maar zoals het een goed werkgever betaamt, passen we momenteel hoor- en wederhoor toe. Daar zijn we druk mee bezig, maar het valt niet mee.''

Als de berichten kloppen, wordt Ricco op staande voet ontslagen door Vacansoleil, dat bij dopingzaken een zerotolerancebeleid voert. ,,We proberen contact te krijgen met Italië en de artsen waar hij is geweest. Als we het ergens bevestigd krijgen, is het voorbij voor Ricco'', aldus de manager.

Luijckx bekende ,,geschrokken'' te zijn van de berichten uit Italië. ,,Echt ongelooflijk. Een renner als Ricco die al eerder geschorst is, weet dat hij bij de volgende misstap levenslang wordt geschorst. We hebben in het contract allerlei clausules bedongen die dit zouden kunnen voorkomen, zoals een forse boete en schadeclaims. Dat je dan toch de fout in gaat, kan ik niet begrijpen. Hoe hoog die boete is? Het zou niet netjes zijn daar over te praten, maar een modale man kan dat in ieder geval nooit betalen.''

De Italiaanse renner keerde vorig jaar terug na een schorsing van twintig maanden, omdat hij tijdens de Ronde van Frankrijk van 2008 was betrapt op het gebruik van het verboden middel cera. Vacansoleil gaf de erkende klimmer een nieuwe kans. ,,Meerdere renners die ooit hetzelfde hebben gedaan, zijn teruggekomen en hebben het wielerpubliek best vermaakt. Op basis daarvan hebben we de keuze gemaakt hem vast te leggen'', zegt Luijckx.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011